CEEPUS 2023/24-es tanévre hallgatói felhívás

A CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) ösztöndíjprogram közép-európai országok felsőoktatási intézményei (egyetemek, főiskolák) számára nyújt lehetőséget diákok tandíjmentes mobilitására, nyelvi és szakmai kurzusokon történő részvételre, valamint nyári egyetemeken való közös részvételre.

Central European Exchange Program for University Studies, CEEPUS | Central  European University

A hivatalos CEEPUS országok: Albánia, Ausztria, Bosznia - Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó*, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

MIÉRT JÓ A CEEPUS?

  • A kiutazó diákoknak a fogadó intézményben tandíjmentességet biztosít.
  • Kölcsönösen kötelezi az intézményeket a külföldi tanulmányok elismerésére.
  • A résztvevő intézmények kötelező jelleggel az ECTS vagy azzal kompatibilis kreditrendszert használják, amely megkönnyíti a tanulmányok elismerését.

A program keretében az adott tudományterület koordinátor tanárai által létrehozott egyetemi hálózatokon belül vehet részt külföldi részképzésben vagy rövid tanulmányúton. A Nyíregyházi Egyetem a 2023/24-es tanévben a hálózatok nyújtotta lehetőségeket mindenképpen érdemes kihasználni.

Műszaki és Agrártudományi Intézet hálózataiban az alábbi oktatókat lehet keresni:
Dr. Páy Gábor
Dr. Dezső Gergő

Pályázni online lehet, a CEEPUS honlapján, regisztrációt követően. ( https://www.ceepus.info/ )

A hálózatokon belüli mobilitásra két határidő érvényes: az őszi félévre június 15-ig, a tavaszi félévre október 31-ig kell pályázni a CEEPUS honlapján.

A CEEPUS program keretében lehetőség van úgynevezett Freemover-pályázatok benyújtására is, melynek keretében bármilyen szakos hallgató pályázhat a CEEPUS programban részt vevő bármelyik egyetemre a második félévben megvalósuló részképzésre. A Freemover pályázatok feltöltésének határideje november 30.

Amennyiben kérdése van a pályázással kapcsolatban, keresse a Nyíregyházi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Iroda munkatársait.