Stipendium Hungaricum

Stipendium Hungaricum program

Regulatory documents in force for the SH programme: https://stipendiumhungaricum.hu/apply/

 

A Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja, hogy az Európai Unió valamint az Európai Felsőoktatási Térség irányelveivel összhangban elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesedését és növelje a felsőoktatási intézmények kulturális sokszínűségét, valamint népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

A program külpolitikai és gazdasági céljai, hogy megalapozza a hazánkban végzett külföldi hallgatók személyes és szakmai kötődését Magyarországhoz, elősegítve a magyar sajátosságok és érdekek hazájuk körében történő megismertetését/megértetését, megalapozva ezáltal az adott országban hazánk gazdasági kapcsolatai fejlesztéséhez.

Magyarország és a partnerek oktatásért felelős minisztériumai közötti nemzetközi megállapodások alapján az egyes partnerek meghatározott számú kvótára jelölhetnek leendő hallgatókat Stipendium Hungaricum ösztöndíjra. A hallgatók a megállapodásban rögzített tudományterületeken, rész- vagy teljes képzésen vehetnek részt alap-, mester- vagy doktori szinten és felsőoktatási előkészítő tanulmányokon, ha felvételt nyernek az adott intézmény képzésére.

A külföldi hallgatók jelenléte az adott város és régió gazdasági fejlődését is pozitívan befolyásolja. A program hozzájárul a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítéséhez is, mivel a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait.

A Nyíregyházi Egyetem a 2017-2018-as tanév I. félévében első alkalommal csatlakozott a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramhoz.

A Stipendium Hungaricum programba az intézmény először 2017-ben kapcsolódott be magyar nyelvű képzéseivel. A nemzetközi hallgatói létszám erőteljesebb – állami szerepvállalással biztosított – növelésének céljából a Nyíregyházi Egyetem 2021-ben eredményesen pályázott a Stipendium Hungaricum (SH) – programhoz a 3 éves licenc elnyerésével, ami jó alapot ad az intézmény további nemzetköziesítésének.

További információ angol nyelven: www.stipendiumhungaricum.hu