Kínai delegáció az egyetemen

International

2023. június 1-én került sor a kínai Chongqing Industry Polytechnic College-dzsel történő együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása a Nyíregyházi Egyetem dísztermében. A dokumentumot Dr. Szabó György rektor, Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár valamint QIN Chuanjiang Vice President írta látta el kézjegyével.

A Nyíregyházi Egyetem a nemzetközi kapcsolatainak bővítése során együttműködési megállapodást kötött június 1-jén, az intézmény dísztermében a Chongqing Industry Polytechnic College, magyar fordításban csungkingi Ipari Műszaki Főiskolával. 

Chongqing (magyar nevén: Csungking) a Jangce partján fekvő kínai nagyváros, amely a Szecsuán tartományról leválasztott önálló közigazgatási egység. A városnak több mint 12 millió (elővárosokkal együtt több mint 32 millió) lakosa van, így Peking és Sanghaj után Kína harmadik (a Föld tizennegyedik) legnépesebb városa. A Csungkingi Ipari Műszaki Főiskola jogelődjét 1956-ban alapították, míg jelenlegi formájában 2000 óta működik, amikor két oktatási intézmény összeolvadásával létrejött a jelenlegi főiskola. A főiskola összesen 2 campus-szal rendelkezik, amelyeken 11 intézetben 53 szakon több mint 17 ezer nappali tagozatos hallgató tanul. A főiskola képzési profiljához elsősorban a műszaki tudományok tartoznak (gépész- és járműmérnöki, informatikai képzések), de a főiskola kínál üzlet és design képzéseket is. A Csungkingi Ipari Műszaki Főiskola jelenleg is kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik: több mint 40 külföldi felsőoktatási intézménnyel és vállalkozással működik együtt. A Csungkingi Ipari Műszaki Főiskola nem csupán képzéseket kínál, hanem a kutatás és az innováció bázisa is: a főiskolához több mint 1300 szakcikk és 500 szabadalom köthető - tudtuk meg az intézmény rektorának tájékoztatójából.

A két felsőoktatási intézmény most aláírt keretmegállapodása értelmében a jövőben szakmai együttműködéseket, közös kutatásokat, oktatói és hallgatói tanulmányutakat, csereprogramokat terveznek.