Nem vesz részt az Egyesült Királyság az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület új programszakaszában

Sem teljes jogú tagként, sem partnerként nem vesz részt az Egyesült Királyság az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület 2021-ben induló új programszakaszában.

A jelenleg futó projektek tevékenységeit nem érinti a döntés, a 2020 után záruló projektek továbbra is részesülnek támogatásban.
 
A döntés nem érinti a programokban jelenleg zajló tevékenységeket: a 2020 után záruló projektek továbbra is részesülnek támogatásban. A résztvevők, akik tanulmányi ösztöndíjra, önkéntes projektre, ifjúsági cserére, stb. kerültek kiválasztásra és a programok 2014-2020-as szakaszából részesülnek támogatásban, projektjük teljes időtartamát letölthetik, akár az Egyesült Királyságból külföldre, akár külföldről az Egyesült Királyságba utaznak.
 
További információ arról, hogyan befolyásolja a Brexit az Erasmus+ programot, itt található:
 
Azoknak, akik 2020 december 31-ét követően utaznak az Egyesült Királyságba, számítaniuk kell rá, hogy az EU-ból való kilépést követő beutazási szabályok megváltozása miatt bizonyos esetekben vízumra lesz szükségük. Ez az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület projektek résztvevőit is érinti. Vízummal és bevándorlással kapcsolatos információk az alábbi oldalakon találhatók:
 
Szükségem van-e vízumra az Egyesült Királyságba való utazáshoz?
 
Az Egyesült Királyság megújult bevándorlási rendszere:
 
Az Erasmus+ programot 2021 szeptemberétől a britek saját nemzetközi diákmobilitási programja, a Turing-program helyettesíti majd, ami több mint 100 millió font támogatással közel 35 000 brit diák külföldi kiutazását teheti lehetővé a felsőoktatási, szakképzési és köznevelési szektorokban. A program részletei az alábbi sajtóközleményben olvashatók.
 
További hasznos információk érhetők el a londoni magyar nagykövetség tájékoztatójában: https://london.mfa.gov.hu/page/brexit-tajekoztato 
 
Bővebb információ a Tempus Közalapítvány oldalán.