Végzős Stipendum Hungaricum ösztöndíjas hallgatók a Nyíregyházi Egyetemen

Végzős nemzetközi hallgatók a Nyíregyházi Egyetemen 

 

A 2020/2021-es tanévben a Nyíregyházi Egyetem nemzetköziesítési folyamatának mérföldkőjéhez érve az intézmény történetében első alkalommal a Stipendium Hungaricum program keretében 4 hallgató végezte el a Magyar, mint idegen nyelvi előkészítő programot, valamint először szerzett oklevelet Európán kívüli térségből érkezett hallgató a magyar nyelvű gépészmérnöki alapképzési szakon.  

A Stipendium Hungaricum program mellett az elmúlt évek rendkívüli előkészítő munkájának eredményeképpen első alkalommal hirdettünk nemzetközi hallgatók számára előkészítő programokat. A meghirdetett egy féléves angol nyelvű előkészítő kurzusra jelentkezett külföldiek közül öt fő szerepelt sikeresen, és szerzett képzési záródokumentumot. 

A végzős nemzetközi hallgatók számára a Nyíregyházi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Irodája kétnapos programsorozatot szervezett:  

2021. július 2-án szakmai zárókonferencia keretében Nagyné dr. Schmelczer Erika főigazgató asszony és Dr. Szigeti Ferenc tanszékvezető úr bemutatta a Stipendium Hungaricum – MID és gépészmérnöki program szakmai tapasztalatait, ezt követően  

Dudás Éva Stipendium Hungaricum program koordinátor az Alumni Network Hungary nemzetközi hallgatói közösség csatlakozási lehetőségeit ismertette a résztvevőkkel.

 

A Nyíregyházi Egyetem kiemelt célja az International Student Ambassador rendszer létrehozása. 

A szakmai tanácskozás után a nemzetközi hallgatóknak bemutattuk Sóstót és ebédre invitáltuk őket. Nagy örömünkre szolgált, hogy a végzős hallgatóinkhoz ellátogattak a kétnapos rendezvényre a Magyarországon tanuló angolai hallgatók is, így ők is megismerhették a Nyíregyházi Egyetem gyönyörű kampuszát.  

 

A programsorozat ünnepélyes zárásaként a 2021. július 3-án délelőtt megrendezett Oklevélátadó Ünnepi Szenátusi Ülésen vették át a nemzetközi hallgatók az okleveleiket.  

 

Magyarország Kormányának a hazai felsőoktatás nemzetköziesítése érdekében megfogalmazott célkitűzéseivel összhangban a Nyíregyházi Egyetem vezetése a jövőben is kiemelt hangsúlyt fektet a terület fejlesztésére, az intézmény további nemzetköziesítését stratégiai céljának tartja.  

 

 

Gratulálunk a végzett hallgatóinknak!