Nagyváradi kalandok Erasmus+ ösztöndíjprogrammal

Nagyváradi kalandok Erasmus+ ösztöndíjprogrammal

Az elmúlt félévet a Partiumi Keresztény Egyetemen töltöttem Erasmus+ tanulmányi mobilitással Romániában, Nagyváradon. Eddigi tanulmányaim során korábban két másik mobilitáson vettem részt, az elsőn a katowicei University of Silesia művészeti tanszékén Lengyelországban, Cieszynben szintén tanulmányi mobilitással, a másodikat pedig Campus Mundi szakmai gyakorlattal a kanadai Camp Waldenben. Terveim szerint mindig messzebb és messzebb szerettem volna menni, viszont a pandémia közbeszólt, a mobilitások adta lehetőségeket továbbra is ki szerettem volna használni, így elkezdtem a közelben keresgélni. Végül rá is találtam a Partiumi Keresztény Egyetemre. Először fenntartásaim voltak azzal kapcsolatban, hogy megéri-e Erasmussal ilyen közelre menni, a mobilitásom befejeztével pedig a válaszom egy egyértelmű IGEN.

A Partiumon a hallgatók a Bölcsészettudományi és Művészeti, valamint a Gazdaság és Társadalomtudományi Karok szakjai közül választhatnak. Jómagam rajz és angoltanár szakosként az angol nyelv és irodalom kurzusaiból vettem fel a nyíregyházi tanmenetnek megfeleltethető tárgyakat. Pozitívuma a képzéseknek, hogy majdnem minden tantárgy elismertethető a Nyíregyházi Egyetemen, ami pedig nem, azok a Neptunban felvéve, a nyíregyházi oktatókkal egyeztetve online teljesíthetőek (minden tanár segítőkész, támogatják a kiutazni vágyó hallgatókat) így a mobilitás nem jár félévvesztéssel, nem teljesített tantárgyakkal. Tapasztalatom szerint sok hallgató a nyelvtudás hiánya miatt sem mer belevágni a mobilitásba, nekik is van egy jó hírem: a Partiumi Keresztény Egyetemen magyar nyelven folyik az oktatás.

Szállásra két lehetőség van, az egyik az egyetem mellett lévő kollégium 4-6 fős szobákkal, a másik pedig az albérlet. Én az utóbbit választottam a covid helyzet és a személyes térre való igényem miatt, az Albérlet Bérlése-Kiadása Nagyváradon nevű, magyar nyelvű facebook csoportban tettem közzé egy bejegyzést, amire azonnal válaszokat is kaptam és hamar megtaláltam a nekem megfelelő lakást. Az Erasmus pénzből egy kisebb garzon gond nélkül fenntartható Nagyváradon úgy, hogy a megélhetésre is maradjon. Nyilván annak, aki inkább a váradi életre szeretne többet szánni, annak a legjobb megoldás a kollégium.

Érkezésem előtt a Tanszékvezető, valamint a tanáraim is facebookon/e-mailben felvették velem a kapcsolatot, megbeszéltük a félévkezdést, az órákon való részvétel lehetőségeit. A félév hibrid oktatásban zajlott, páratlan hetek online, páros hetek offline, személyes részvétellel voltak megtartva. Félév közben nagyon sok érdekes dologba nyertem bepillantást, személyes kedvencem a filmek feliratozása, valamint az audiovizuális fordítás voltak.

Hétvégenként, szünetekben, munkaszüneti napokon Romániában rengeteg szabadidős tevékenységet lehet találni. Itt vettem részt életem első rallyján, tanultam meg síelni, sátorral és hátizsákkal bejártam a Retyezát Nemzeti Parkot és a Fogarasi-havasokat, utóbbi a világ legszebb útjaként ismert Transzfogarasi útról szerezte hírnevét. Aki először jár Romániában ne hagyja ki a sóbányát Parajdon és a közelében lévő sósvízű Medve-tavat, én ezeken a helyeken már jártam korábban, most ezért maradtak ki a kirándulásokból. Az egyetemi élet két központja a Gekko és a Bodega nevű pubok, amiket lehetetlen elkerülni azoknak, akik 1-2 napnál tovább maradnak Nagyváradon.

Elmondhatom, hogy csak és kizárólag pozitív élményekkel zártam a félévet, idő közben találtam nyári gyakorlati helyet, melyre Erasmus+ szakmai gyakorlati mobilitási pályázatot adtam be, amit el is nyertem. Az egyik partiumi tanárom segítségével fordítási feladatokat látok el és már túl is vagyok a szakgyak első hetén. Nagyon megszerettem Nagyváradot, az egyetemet, a tanárokat, a közösséget és megint be fogom adni a tanulmányi mobilitási pályázatot, hogy a következő félévet is itt tölthessem