Stipendium Hungaricum

Stipendium Hungaricum program

A Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja, hogy az Európai Unió valamint az Európai Felsőoktatási Térség irányelveivel összhangban elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesedését és növelje a felsőoktatási intézmények kulturális sokszínűségét, valamint népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

A program külpolitikai és gazdasági céljai, hogy megalapozza a hazánkban végzett külföldi hallgatók személyes és szakmai kötődését Magyarországhoz. Elősegítve a magyar sajátosságok és érdekek hazájuk körében történő megismertetését/megértetését, megalapozva ezáltal az adott országban hazánk gazdasági kapcsolatai fejlesztéséhez.

A külföldi hallgatók jelenléte az adott város és régió gazdasági fejlődését is befolyásolja.

A program hozzájárul a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítéséhez is, mivel a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait.

A Nyíregyházi Egyetem a 2017-2018-as tanév I. félévében első alkalommal csatlakozott a Stipendium Hungaricum programhoz. A 2018-2019-es tanév I. félévétől már két gépészmérnöki alapszakos hallgató vesz részt az ösztöndíjprogramban Angolából.

A Nyíregyházi Egyetem 2019. májusában – első alkalommal- Stipendium Hungaricum intézményi pályázatot nyújtott be az egy éves magyar nyelvű előkészítő képzésre, mely 2020. szeptemberében indult.

A Nyíregyházi Egyetem vezetése az intézmény dísztermében fogadta és köszöntötte az egyetemen tanuló külföldi hallgatókat. A 2020. október 20-án rendezett ünnepségen Vassné dr. habil. Figula Erika, az intézmény rektora mondott köszöntőt, majd Nagyné dr. Schmelczer Erika főigazgató, szakfelelős A Magyar mint idegen nyelv című kurzus indulásáról és eddigi eredményeiről beszélt, ezt követően a külföldi hallgatók magyarul mutatkoztak be a jelenlévőknek:

https://www.nye.hu/kulfoldi_hallgatok_2020_10_20

A magyar nyelvű előkészítő képzés tapasztalatait a későbbiekben az angol nyelvű képzésekre érkező hallgatók magyar nyelvi felkészítésében is tudjuk hasznosítani.

A nemzetköziesítés fejlesztése érdekében elkészült a Nyíregyházi Egyetem angol nyelvű weblapja, mely a későbbiekben érkező Stipendium Hungaricum programban résztvevő hallgatók számára is hasznos információval szolgál: https://english.nye.hu/

A Nyíregyházi Egyetem 2020-ban is sikeres Stipendium Hungaricum intézményi pályázatot nyújtott be az egyetem angol nyelvű képzéseivel, így 2021. szeptemberétől a következő angol nyelvű képzésekre nyertünk Stipendium ösztöndíjas helyeket:

  • Biológia alapképzési szak
  • Anglisztika alapképzési szak
  • Zenekultúra alapképzési szak
  • Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szak
  • Gépészmérnöki alapképzési szak
  • Környezettan alapképzési szak
  • Magyar nyelvű előkészítő program

További információk a programról: ITT.